İzmir Köfte

hiciv

Member
İzmir Köfte

Köfte malzemesi:
  • Yarım kg. orta yağlı kıyma
  • 1 küçük soğan
  • Yarım bayat ekmek içi
  • 1 yumurta akı
  • 10-15 dal maydanoz
  • Karabiber, tuz
Diğer malzemeler:
  • 3 patates
  • 10 sivri biber
  • 3 iri domates
  • 4-5 tane karabiber
  • 4 diş sarımsak
  • Kızartmak için ayçiçek yağı
  • Domates sosu için zeytinyağı
  • Üstüne bir tatlı kaşığı tereyağı
  • Tane karabiber
Köfte malzemesini bir kaba koyup iyice yoğurun, ağzı kapalı bir kapta buzdolabında bir gece dinlendirin.
Ertesi gün köftelere uzun ve yassı şekil verin.
Patatesleri soyup iri dilimler şeklinde doğrayın.
Biberleri yıkayıp ortadan ikiye bölün.
Kızartma tenceresine ayçiçek yağını koyun, iyice ısınınca patatesleri atıp sadece dışları kızaracak kadar kızartın.
Önce köfteleri, arkasından biberleri de aynı şekilde az kızartın.
Domatesleri yemeklik doğrayın. Çok az zeytinyağı, irice doğradığınız sarımsak ve kâfi miktarda tuzla beraber bir tavada biraz çevirin. Bir bardak sıcak su ilave edin. Kaynayınca ocağı kapayın.
Bir fırın tepsisine domatesli sosun yarısını ve varsa 4-5 tane karabiberi yayın. Üzerine köfte, patates ve biberleri koyup sosun kalan yarısını da onların üstüne dökün.
Tereyağını minik parçalar halinde bölerek malzemenin üstüne serpiştirin.
250 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz servis yapın.