Dana Etli Bamya

LoverSland

New member
Dana Etli Bamya


  • 1 kg. taze bamya (konserve, dondurulmuş ya da kuru bamya da olabilir)
  • 300 gr. kuşbaşı dana eti
  • 1 orta boy soğan
  • 1 silme yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet olgun domates
  • Kabuğu soyulmuş bir iri dilim limon
  • Yarım bardak sıvı yağ
Taze bamya kullanacaksanız;bamyaları keskin bir bıçak yardımıyla tepesi ters bir külah olacak şekilde ayıklayın. Bamyanın sapını sadece kılçıkları ve yeşil kısmını alacak şekilde dikkatle, üst tarafını delmeden almaya özen göstermelisiniz yoksa pişirirken açılır ve cıvıklaşır.
Ayıkladığınız bamyaları limonlu suda bekletin.
Bu arada sıvı yağı kızdırın, yemeklik doğranmış soğanı kavurun.
Eti ekleyerek kısık ateşte etler suyunu salıp çekene dek pişirin.
Yarı pişmiş etlere salça ekleyerek biraz çevirin.
Çok küçük doğradığınız domatesi ekleyip biraz daha çevirin.
Limonlu suda beklettiğiniz bamyaları yıkayıp tencereye ekleyin.
Limon dilimini ekleyin.
Üzerine iki bardak sıcak su koyun.
Kısık ateşte, kapağı kapalı olarak, bamyalar yumuşayana dek pişirin.
Sıcak servis yapın.
Dondurulmuş bamya kullanacaksanız, yukarıdaki tarifi uygulayın.
Kuru bamya kullanacaksanız
, bamyaları üzerini geçmeyecek kadar su ekleyerek beş dakika haşlayın. Soğuduktan sonra süzüp biraz tuz ilave edin. Elinizle hafif hafif ovarak akan suda yıkayın. Böylece kayganlığından kurtulacaktır.
Konserve bamya kullanacaksanız, et iyice piştikten sonra konserve bamyayı ekleyip iki üç dakika pişirmeniz yeterlidir.